Etusivulle

Elokuvien ikärajat 1.1.2012 lähtien

Elokuvien ikärajat ja niiden merkintätapa uudistuivat 1.1.2012, kun uusi kuvaohjelmalaki tuli voimaan. Kuvaohjelmalaissa määritellään kuvaohjelmien, kuten elokuvien, esittämistä koskevat rajoitukset, joiden tarkoitus on suojella lapsia kuvaohjelmien haitallisilta sisällöiltä.

Kuvaohjelmaluokittelijat, joita Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus kouluttaa ja valvoo, asettavat elokuville ikärajat ja sisältömerkinnät. Ikärajat eivät ole suosituksia, vaan perustuvat lakiin, ja elokuvateatterin on velvollisuus valvoa niiden noudattamista.
 

Ikärajat ovat 1.1.2012 lähtien: S, 7, 12, 16 ja 18.
Ikärajoista 7, 12 ja 16 voidaan joustaa lapsen kanssa elokuviin saapuvan aikuisen (yli 18-vuotiaan) vastuulla kolme vuotta.
 

S: Sallittu kaikenikäisille.

7: Kielletty alle 7-vuotiailta.
Aikuisen (yli 18 v.) seurassa sallittu
4 vuotta täyttäneille.

12: Kielletty alle 12-vuotiailta.
Aikuisen (yli 18 v.) seurassa sallittu
9 vuotta täyttäneille.

16: Kielletty alle 16-vuotiailta.
Aikuisen (yli 18 v.) seurassa sallittu
13 vuotta täyttäneille.
18: Kielletty alle 18-vuotiailta.

Sisältömerkinnät


Uuden kuvaohjelmalain myötä 1.1.2012 jälkeen luokitellut elokuvat saavat ikärajan lisäksi sisältömerkinnän, joka kertoo, minkä tyyppisten lapsille haitallisten sisältöjen vuoksi elokuvalle on määritelty ikäraja.

Lapsille haitallista sisältöä ovat väkivaltainen, seksuaalinen ja ahdistusta aiheuttava sisältö tai muu näihin rinnastettava sisältö.
 
Sisältää väkivaltaa.
Sisältää seksiä.
Voi aiheuttaa ahdistusta.
Sisältää päihteiden käyttöä.

Verkkopalvelussamme näytetään elokuvien tiedoissa enintään kaksi tärkeintä sisältömerkintää. Luokittelun tarkat perusteet voit tarkistaa osoitteessa www.ikärajat.fi 

Lisätietoa ikärajoista

 www.meku.fi
 www.ikärajat.fi